Braingames voor je hond

Al van kleins af aan ben ik dol op dieren en in het bijzonder dol op honden! Toen ik eindelijk in de gelegenheid was om een ‘eigen hond’ te adopteren vond ik dat ik niet alleen voor mijn plezier een hond wilde, maar mijn hond er ook plezier aan moest hebben om bij mij te wonen.

Ik ben namelijk van mening dat, of je nou een hond, een kat of ‘maar’ een goudvis in huis neemt, het je plicht is om ieder dier een zo goed mogelijk leven te bieden. Een vis verdient een mooi aquarium, met verstop-plekjes en plantjes en al wat een vis nog meer leuk vindt. Want net als wij heeft ook een vis maar 1 leven en dat leven mag best een beetje leuk zijn. En ook al zegt men wat anders over katten, ook een kat heeft ècht maar 1 leven en dat mag wat mij betreft zo kattig mogelijk zijn.

Honden hebben ook zo hun behoeftes, ze hebben niet voor niets een prima neus en een goed stel hersenen. Daarom vind ik een aai over de bol en een dagelijkse wandeling (met een mooie, kleurrijke halsband natuurlijk) niet genoeg voor mijn hond en probeer ik mijn Jet ook mentaal uit te dagen om haar een zo rijk mogelijk leven te bieden.

In de loop der jaren heb ik diverse spelletjes gekocht en bedacht. Inmiddels heeft Jet een aantal favoriete spelletjes die ik afwissel. Ik ga zelfs zo ver dat ik haar dagelijkse maaltijden niet in een voerbak geef, maar als speurspel. Bijkomend voordeel hiervan is dat ze niet alleen met haar hersens bezig is, maar dat het opeten van haar maaltijd ook langer duurt.

Sommige spellen zijn hersenkrakers, andere zijn meer gericht op speuren. En er zijn ook spelletjes die een combinatie van denkwerk en speurwerk zijn. Wat alle spelletjes gemeen hebben is dat ze het leven van je hond verrijken! Ik heb onze favoriete spelletjes op een rijtje gezet, hopelijk inspireert het jou om jouw hond ook uit te dagen met leuke spelletjes.

Voerbal
Jet is dol op haar voerbal. Ik stop haar brokjes hier in en rol hem bij goed weer buiten in de tuin en bij slecht weer binnen door de keuken. Het is aan haar om met behulp van duwtjes en tikjes met haar poot en neus de brokjes er uit te spelen. De bal heeft al vele uren speelplezier opgeleverd!

Voerpuzzel
De voerpuzzel is voor Jet inmiddels appeltje-eitje. Met haar pootje het schuifje naar links en JA er ligt een brokje onder. Met haar neus het hendeltje omhoog en Bingo! ook daar is een brokje onder te vinden. Ook al heeft ze de puzzel goed door, ze vindt het nog steeds leuk om te doen.

Spijkerbroek
Een voorbeeld van een zelfverzonnen denkspel is de oude spijkerbroek. Ik stop brokjes in de pijpen, in de zakken en voordat ik de broekspijpen oprol, leg ik ook brokjes op de pijpen. Jet vindt dit spelletje het leukst, want je kan zo lekker sjorren en schudden met de stof! Ze is gerust een kwartier bezig haar brokjes bij elkaar te zoeken en na afloop ploft ze met een diepe, voldane zucht neer om eens lekker uit te buiken.

Dennenappels
Ook heb ik altijd een doos vol met dennenappels klaar staan. Daar gooi ik dan een flinke hand brokjes in. De truc voor Jet dan om met haar neus de dennenappels opzij te schuiven om bij de brokjes te komen.
Logeerhond Zara vond dit spelletje het allerleukst. Na afloop trakteerde ze zichzelf altijd op 1 dennenappel die ze stiekem mee naar buiten nam om op haar gemak helemaal uit elkaar te plukken.

Wc-rolletjes
Voor lege keukenrollen en wc-rolletjes heb ik ook een leuke bestemming. Ik stop er een hondenkoekje in en vouw het rolletje goed dicht. Het is dan aan Jet de uitdaging om het rolletje uit elkaar te trekken om bij het koekje te kunnen. Geeft wèl een beetje rommel, maar ook heel veel plezier!

Verstoppen
En dan hebben we als laatste nog het spelletje dat ik losse brokjes verstop in de woonkamer. Jet moet eerst even wachten in de keuken tot ik het commando geef dat ze mag komen zoeken. Zodra ze de woonkamer binnenkomt gaat haar neus aan en snuffelt ze alles af op zoek naar de brokjes. Soms heeft ze wat hulp nodig, want een èchte Sherlock Holmes is ze niet, maar ze heeft dikke pret en is heel tevreden met wat ze op weet te speuren met haar neus.
Dit spel doen we ook vaak buiten in de tuin, maar is dan wel een stukje moeilijker om dat daar nog veel meer geuren zijn die afleiden van de brokjes.

Snuffelmat
Jet weet het nog niet, maar voor kerstmis krijgt Jet een snuffelmat. Een plastic mat waar allemaal stroken stof op vast zijn geknoopt. Het is de bedoeling dat je tussen deze stroken stof brokjes verstopt. Je hond kan zich vervolgens uitleven met het zoeken naar de brokjes tussen de stroken stof. Er zullen ongetwijfeld ook honden zijn die de mat oppakken en door de kamer gooien. Dit is de snelle manier om bij de brokjes te komen, maar is natuurlijk niet de bedoeling van het spel.laugh

Braingames zijn niet alleen goed voor de mentale uitdaging. Eenvoudige speurspelletjes helpen ook heel goed om onzekere honden wat dapperder te maken. Ze durven door de spelletjes letterlijk meer hun neus achter na te gaan en op eigen pootjes te staan.
En honden met stress kunnen makkelijker ontspannen door het doen van een speurspelletje. En wie wil nou niet een zelfverzekerde, blije en ontspannen hond!

Wanneer je begint met braingames voor je hond is het belangrijk het niet te moeilijk te maken, anders haakt je hond af of geeft het spel te veel stress.
Zodra je hond het door heeft, kun je het spel steeds een beetje moeilijker maken. Op internet zijn genoeg tips en tricks te vinden om met je hond leuke (zelfgemaakte) denkspelletjes te doen. Probeer het eens, je doet je hond er een groot plezier mee!

PS. Brave hond die Jet...ze blijft keurig naast haar spelletjes zitten tot de foto is gemaakt! wink

  Claudia Groenewegen     27-11-2019 11:30     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Sjaan -  28-11-2019

Wat ben je toch leuk creatief bezig met Jet!Voor veel honden liefhebbers een eet opener. Veel plezier met Jet!

Om jouw shop ervaring te verbeteren gebruikt deze website cookies, we slaan geen persoonlijke gegevens van u op.